Paljonko hääkuvaukseen menee työaikaa?


Oletko koskaan pohtinut kauanko hääkuvaajalla menee työaikaa yksiin häihin?


Tähän vaikuttaa moni asia; kuvausaika, kuvien määrä, kuvauspalaverien määrä ja pituus, kuvaajan työskentely- ja editointityyli jne. Ajattelin kuitenkin avata tätä omien kokemusteni pohjalta. Hääparille, juhlavieraille ja muille "ulkopuolisille" se kaikista näkyvin osuus on se itse häiden kuvaus, mutta todellisuudessa se on vain murto-osa siitä työmäärästä, jota häihin kuvaajalla kuluu.

Kerron tätä viimeisimmän hääkuvaukseni pohjalta, josta kirjasin työaikaa. Tämä kuvaus oli hyvin keskimääräinen, mutta toki jokainen kuvaus on uniikki.


Kyseessä oli 10h hääkuvaus, johon päälle työmatkaan kului aikaa reilu 40 minuuttia eli kaikenkaikkiaan kuvauspäivä kesti reilu 10,5h.


Eniten työaikaa vie kuvien editointi, joka ei useinkaan "näy päällepäin" ja sitä on ulkopuolisen vaikea hahmottaa. Tähän vaikuttaa todella paljon kuvaajan käytänteet ja esimerkiksi se, paljonko asiakkaalle on luvattu kuvia toimittaa. Itse olen pyrkinyt toimittamaan mahdollisimman paljon onnistuneita.


Kuvien editointi alkaa kuvien siirtämisellä koneelle/kovalevylle, lajittelulla ja parhaiden valikoinnilla editointiin, näihin uppoaa jo useampi tunti. Lisäksi koostan hääparille potreteista esivalintagallerian, josta hääpari saa valita omat suosikkinsa editointiin.

Sitten itse kuvien editoinnin pariin. Kuten sanottua - tähän vaikuttaa todella paljon kuvien määrä, mutta myös kuvausolosuhteet. Mitä suotuisammat (mm. valoisammat) kuvausolosuhteet - sitä nopeammin prosessi etenee, mutta haastavampien kuvausolosuhteiden kuviin joutuu yleensä käyttää enemmän aikaa.


Tämän viimeisimmän hääkuvauksen hääkuviin mulla meni 42 tuntia. Tämä oli sellainen keskiverto kuvamäärä ja aika editointiin. Kuvia hääparille toimitin reilu 1100kpl (joka on melko paljon).


HÄÄKUVAUKSEN TYÖAIKA

  • Yhteydenpito asiakkaaseen n. 0,5 - 1h
  • Hääkuvaussopimuksen pohjasta laatiminen 15min
  • Kuvauspalaveri n. 20min
  • Hääkuvaus 10h + työmatka 40min
  • Kuvien siirto, lajittelu, valikointi +3h
  • Kuvien editointi 39h


Yhteensä n. reilu 54h


Tästä työajasta esimerkiksi hääparille ja vieraille näkyvää osuutta on n. 19-20%.


Yllättikö tämä vai oliko ihan tuttua?